Vulkanizeri | Zbogom menjanju guma – mašta ili realnost?

Zbogom menjanju guma – mašta ili realnost?

  • 24. Avg 2017.

Situacija koja je svim vozačima dobro poznata, od uživanja u vožnji do muke deli ih samo jedan zvuk – zvuk ispuštanja gume. Psovke, muke i nelagoda koje taj trenutak nosi sa sobom mogli bi postati prošlost, ako je verovati naučnicima sa Harvarda, koji su razvili potencijalno rešenje ovog problema.

Materijal koji su napravili sličan je prirodnoj gumi, ali koristi nove podvige inženjera da proizvede izdržljivu, samooporavljajuću gumu.

Tehnologija samooporavljanja nije novost, ali je dokazano da je vrlo teško primeniti je na materijale poput gume. Istraživači su uspeli da tehnologiju hidrogelova koji imaju sposobnost samostalnog oporavka na stvaranje vrsta samooporavljajuće gume.

Veze koje spajaju polimere u gumi su izokrenute tako da su u stanju da se prekinu i obnove, a molekularni "kanap" spaja prirodne i samooporavljajuće veze.

Laički rečeno, karakteristike samostalnog oporavljanja i gumena jedinjenja se uz pomoć novookrivenog materijala "lepo druže".

Dobrobiti ovog otkrića su brojne, pogotovo za gume. Umesto potrebe za rezervnom gumom i menjanjem guma, jednostavno vožnjom po putu bi se probušena ili izduvana guma sama "izlečila". Materijal se vraća u prvobitnu poziciju i dozovoljava nepravilnostima da se poprave.

Još uvek je mnogo posla neophodno da bi se ovaj materijal lansirao na tržište. Međutim, iako je samooporavljajuća guma za sada daleko od nas, sama pomisao na tu mogućnost je ohrabrujuća, prenosi Fox news.

 

Izvor: http://rs.n1info.com/Auto