Vulkanizeri | Baba Vulkana heroj vulkanizerskog posla

Baba Vulkana heroj vulkanizerskog posla

  • 09. Dec 2016.

Turska: Starica Vesile Akin 35 godina radi kao vulkanizer

Ko kaže da je vulkanizerski posao rezervisan samo za muškarce? Vesile Akin (71), stanovnica malog mesta Sandikli nedaleko od turskog grada Afyonkarahisar (blizu Egejske obale i Izmira a 250 km jugo-zapadno od Ankare), pola svog života ili tačno 35 godina provela je radeći u vulkanizerskoj radnji.

Ova starica pre tačno 35 godina počela je sa radom kao vulkanizer, a svojim neverovatnim trudom i željom za radom i u poznim godinama ruši stereotipne podele na muško-ženske poslove.
Akin je u razgovoru za Anadoliju kazala kako je vulkanizersku radnju otvorio njen sin pre nego što je otišao na služenje vojnog roka. Kada je otišao u vojsku, kaže, odlučila je da radi u radnji kako bi opstala dok se sin ne vrati iz vojske.
U vulkanizerskoj radnji Vesile radi mnoge poslove, ali njena specijalnost je promena guma na automobilima. Akin se ranije bavila i tkanjem ćilima kako bi pomogla svojoj porodici.
"Žene trebaju biti doktori, trebaju biti sudije, trebaju biti tužioci, ja sam rekla, pa neka jedna radi i na vulkanizeru", kroz smeh govori starica Vesile Akin.

Smatra kako i žene, koliko je u njihovoj moći, trebaju raditi i pomoći u izdržavanju porodice.
"Žene, neka se obrazuju, neka rade. Kada radi dvoje u kući puno je lakše. Puno pozdravljam sve žene i moja poruka im je da se obrazuju i steknu neko zanimanje. Imamo i mi mozak, a ne samo muškarci", poručila je ova starica.
Njen sin Ali Akin kaže kako je ponosan na svoju majku.
"Ona je ta koja otvara radnju, i u poslu koji radi ona nam je svima primer", rekao je Ali.